söndag 3 februari 2013

Att njuta av maten

Att stanna upp och ta in dofter, smaker, färger och ljud. Delta i upplevelsen med hela sin varelse.

Äta med ögat, gommen och doftsinnet. Ta sig tid att känna varje tugga och dess väg mot magen.

När vi plockar upp en bit av en grönsak, tittar vi på den för en halv sekund. Vi ser uppmärksamt att verkligen erkänna bit mat, morot eller snöre bönor. Vi bör veta att detta är en bit av morot eller en sträng böna. Vi identifierar i vår mindfulness: "Jag vet att detta är en bit av morot Detta är ett snöre bönor.". Det tar endast en bråkdel av en sekund. När vi är uppmärksamma, inser vi vad vi plockar upp. När vi sätter in det i vår mun, vet vi vad vi lägger i vår mun. När vi tuggar det, vet vi vad vi tuggar. Det är väldigt enkelt.

Några av oss, medan du tittar på en bit av morot, kan se hela kosmos i den, kan se solen i den, kan se jorden i den. Det har kommit från hela kosmos för vår näring. Du kan vilja att le till det innan du sätter den i munnen. När du tuggar det, är du medveten om att du tuggar en bit morot. Lägg inte något annat i munnen, som dina projekt, dina bekymmer, din rädsla, bara sätta moroten i. Och när du tuggar, tuggar bara morot, inte dina projekt eller dina idéer.

Överkurs kanske men målen ska vara satta stort tycker jag. Dricker mitt kaffe nu och njuter av det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar